Pasta z pieczonym bakłażanem z serkiem pieczarkowym, z karmelizowanymi grzybami i salsą verde
1:40
Średnie
4

Pasta z pieczonym bakłażanem z serkiem pieczarkowym, z karmelizowanymi grzybami i salsą verde

Składniki:

  • 3/4 szklanki suchej ciecierzycy
  • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 bakłażan
  • 1 bloczek serka kremowego Hochland z Pieczarkami
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka pasty harrisa
  • sok z połowy limonki
  • 250g boczniaków
  • 100g grzybów enoki
  • 100g shitake
  • 1 łyżka przyprawy sumak
  • 1 łyżka miodu naturalnego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 1/4 pęczka koperku
  • olej rzepakowy
  • oliwa z pierwszego tłoczenia
  • sól
Ser kremowy Grzybobranie <!-- trojkaty -->
w tym przepisie użyj

Przepis:

1. Ciecierzycę namocz w zimnej wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej, przez około 12h. Następnie wylej wodę i przepłucz ciecierzycę pod bieżącą wodą. Cieciorkę zalej zimną wodą i gotuj pod przykryciem, aż będzie całkowicie miękka. Gotuj na małej mocy kuchenki.

2. W międzyczasie bakłażana upiecz w piekarniku nagrzanym do 250 stopni, z opcją „grill”. Piecz tak długo, aż skórka będzie spalona, a środek całkowicie miękki. Po upieczeniu ściągnij spaloną skórkę.

3. Miąższ bakłażana, czosnek, pastę harissa, sok z limonki oraz serek Hochland zblenduj na gładki krem. Dopraw solą, jeśli taka jest potrzeba.

4. Natkę pietruszki, kolendrę oraz koperek bardzo drobno posiekaj razem z łodygami, dodaj do tego 1/3 szklankę oliwy oraz szczyptę soli.

5. Boczniaki i shitake pokrój na mniejsze kawałki, a enoki rozdziel na pojedyncze grzybki. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy do bardzo wysokiej temperatury, następnie dodaj grzyby. Smaż wszystko około 2 minuty, ciągle mieszając. Po odstawieniu patelni, dodaj do grzybów sumak, miód oraz sporą szczyptę soli.

6. Pastę rozprowadź na talerzu jak hummus, na wierzch połóż jeszcze ciepłe grzyby oraz salsę z ziół, całość podsyp sumakiem.

  • #Przekąska
  • #Średnie
  • #Danie warzywne

Kontakt

Pytania? Sugestie?

Chcesz się podzielić z nami swoją opinią lub zadać pytanie? Skorzystaj z formularza kontaktowego, a my odpowiemy na Twoją wiadomość. W przypadku zgłaszania reklamacji prosimy o podanie numeru partii reklamowanego produktu, informacja ta ułatwi i w znaczący sposób przyspieszy udzielenie odpowiedzi.

    Pola oznaczone* obowiązkowe do uzupełnienia.
    Ciastko Przycisk close

    Niniejsza strona korzysta z plików cookie

    „Hochland Polska” Sp. z o.o. z siedzibą w Kaźmierzu (ul. Okrężna 2, 64-530 Kaźmierz) przy pomocy niniejszego serwisu przetwarza Twoje dane osobowe, co odbywa się m.in. przy użyciu plików cookies

    Niektóre z plików cookies są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania serwisu i w związku z tym nie możesz z nich zrezygnować. Jeśli się zgodzisz, zastosujemy pliki cookies również w celu poprawy komfortu korzystania z serwisu, prowadzenia statystyk, integracji serwisu z treściami dostarczanymi przez zewnętrznych dostawców i w celu śledzenia Twojej aktywności dla potrzeb marketingowych. Twoja zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać, zmieniając ustawienia przeglądarki. Wycofanie zgody pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem używania plików cookies, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem.

    Aby uzyskać więcej informacji o przetwarzaniu danych osobowych i plikach cookie, zapoznaj się z naszą Polityką Prywatności.

    Niezbędne pliki cookie – techniczne i sesyjne, zapewniające bezpieczeństwo korzystania z serwisu itp.

    Ta grupa plików cookie jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego serwisu oraz zapewnienia bezpieczeństwa w korzystaniu z niego. Zgodnie z przepisami użycie tych plików cookie nie wymaga wyrażenia zgody odwiedzającego serwis. Tego rodzaju pliki cookie żyją przez okres umożliwiający zapewnienie prawidłowego funkcjonowania serwisu i zapewnienia bezpieczeństwa korzystania z niego, w większości przez okres sesji.

    Pliki cookie, które poprawiają komfort korzystania z serwisu www

    Ta grupa plików cookie umożliwia nam optymalizację działania serwisu www. Dzięki niej możemy zapamiętać Twoje indywidualne wybory oraz dostarczać treści lepiej dopasowane do Twoich preferencji. Tego rodzaju pliki cookie żyją do czasu wycofania wyrażonej zgody na ich instalację.

    Statystyczne pliki cookies

    Ta grupa plików cookie pomaga nam zrozumieć, w jaki sposób różni użytkownicy korzystają ze strony, co umożliwia ulepszanie jej struktury i zawartości. Tego rodzaju pliki cookie żyją do czasu wycofania wyrażonej zgody na ich instalację.

    Marketingowe pliki cookie

    Ta grupa plików cookies pozwala na śledzenie Twojej aktywności dla potrzeb marketingowych, tj. dla potrzeb wyboru i dostarczenia odpowiednich dla Ciebie reklam oraz oceny dostarczania i skuteczności tych reklam. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniane są naszym partnerom reklamowym, którzy następnie mogą je łączyć z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub zebranymi podczas korzystania z ich usług. Tego rodzaju pliki cookie żyją do czasu wycofania wyrażonej zgody na ich instalację; po ich wyłączeniu proponowane przez nas treści i oferty nie będą dostosowywane do Twoich indywidualnych preferencji.

    Pokaż więcej informacji i opcji

    Ostatnia aktualizacja: 24.06.2021