BROWNIE ZE SŁONYM KARMELEM
Składniki:
Ciasto
- 300 g gorzkiej czekolady
- 175g masła
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 175 g mąki pszennej
- 275 g mleka 3,2%
- 6 jajek
- 100 g orzechów laskowych
Sos
- 150 g drobnego cukru
- 50 g masła
- pół opakowania sera kremowego w bloczku Hochland
- 50 ml śmietanki 30%
- płatki soli
w tym przepisie użyj
- Czekoladę posiekaj na drobne kawałki a następnie rozpuść ją w kąpieli wodnej razem z masłem i mlekiem. Zdejmij z ognia i pozwól chwilkę ostygnąć.
- W tym czasie ubij jajka razem z cukrem, aż podwoją swoją objętość i zmienią kolor.
- Do masy jajecznej wlewaj cienkim strumieniem masę czekoladową równocześnie cały czas mieszając. Całość powinna zgęstnieć delikatnie.
- Do ciasta dodaj teraz porcjami mąkę i miksuj tylko do połączenia się składników. Na sam koniec dodaj orzechy.
- Kwadratową blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Tak przygotowane ciasto piecz w 170 stopniach przez około 45-50 minut ( sprawdzaj ciasto drewnianym patyczkiem.
- Teraz przygotuj sos: Do garnka lub patelni wsyp cukier i roztop go aż uzyska płynna konsystencje i złoty kolor. UWAGA: nie można go w tym momencie niczym mieszać, ewentualnie potrząsać delikatnie naczyniem.
- W tym momencie zmniejsz ogień i dodaj po kawałku masło, aż się rozpuści a następnie śmietankę. Zestaw naczynie z ognia i dodaj serek kremowy Hochland i wymieszaj aż się cały rozpuści.
- Tak przygotowane ciasto polej sosem karmelowym i posyp płatkami soli.
- #Łatwe
- #Przekąska
Kontakt
Pytania? Sugestie?
Chcesz się podzielić z nami swoją opinią lub zadać pytanie? Skorzystaj z formularza kontaktowego, a my odpowiemy na Twoją wiadomość. W przypadku zgłaszania reklamacji prosimy o podanie numeru partii reklamowanego produktu, informacja ta ułatwi i w znaczący sposób przyspieszy udzielenie odpowiedzi.