Lody z przejrzałych bananów z solonym karmelem i popcornem
Składniki:
- 2 przejrzałe banany
- 2 serki kremowe śmietankowe Hochland (trójkąciki)
- 1 łyżka miodu
- ½ łyżka cukru
- 50 g masła
- 80 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki ziaren kukurydzy
- olej rzepakowy
![Ser kremowy ze śmietanką](https://kremowe.hochland.pl/wp-content/uploads/2017/09/krazki_zesmietanka-ND092021.png)
Przepis:
1. Banany zblenduj z serkami i miodem – lody przełóż do zamrażalnika.
2. Cukier rozpuść na patelni z dodatkiem ok. 1 łyżki wody
3. Gdy cukier się rozpuści i będzie brązowy, dodaj ciepłą śmietankę, cały czas wszystko mieszając
4. Następnie dodaj masło oraz sól
5. Na patelnię dodaj odrobinę oleju oraz ziarna kukurydzy. Patelnię przykryj i wstaw na kuchenkę. Upraż w ten sposób popcorn. Zdejmij z kuchenki patelnię, w momencie, gdy ze wszystkich ziaren powstanie popcorn
Tipy z odcinka 6 „Lody z przejrzałych bananów z popcornem i solonym karmelem”
#zostań w domu i podróżuj kulinarnie z Hochland
- Poszukaj kreatywnych rozwiązań na wykorzystanie przejrzałych bananów – to właśnie te piegowate są najsłodsze i najdelikatniejsze w smaku.
- W sklepie kupuj pojedyncze, samotne banany. Jak niezmiennie wykazują badania konsumenckie, to właśnie one najczęściej się marnują.
- W kuchni #zerowaste nie ryzykujemy marnowaniem jedzenia! Dlatego również na trudny w przygotowaniu karmel istnieje dobry patent. Do wolno rozpuszczającego się cukru dodaj około 2 łyżek wody – dzięki temu jego karmelizacja będzie przebiegała równomiernie i w sposób dużo bardziej kontrolowany.
- #Deser
- #Łatwe
- #Przekąska
Kontakt
Pytania? Sugestie?
Chcesz się podzielić z nami swoją opinią lub zadać pytanie? Skorzystaj z formularza kontaktowego, a my odpowiemy na Twoją wiadomość. W przypadku zgłaszania reklamacji prosimy o podanie numeru partii reklamowanego produktu, informacja ta ułatwi i w znaczący sposób przyspieszy udzielenie odpowiedzi.