0:0
Łatwe
2

Lody z przejrzałych bananów z solonym karmelem i popcornem

Składniki:

  • 2 przejrzałe banany
  • 2 serki kremowe śmietankowe Hochland (trójkąciki)
  • 1 łyżka miodu
  • ½ łyżka cukru
  • 50 g masła
  • 80 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki ziaren kukurydzy
  • olej rzepakowy
Ser kremowy śmietankowy
w tym przepisie użyj

Przepis:

1. Banany zblenduj z serkami i miodem – lody przełóż do zamrażalnika.

2. Cukier rozpuść na patelni z dodatkiem ok. 1 łyżki wody

3. Gdy cukier się rozpuści i będzie brązowy, dodaj ciepłą śmietankę, cały czas wszystko mieszając

4. Następnie dodaj masło oraz sól

5. Na patelnię dodaj odrobinę oleju oraz ziarna kukurydzy. Patelnię przykryj i wstaw na kuchenkę. Upraż w ten sposób popcorn. Zdejmij z kuchenki patelnię, w momencie, gdy ze wszystkich ziaren powstanie popcorn

 

Tipy z odcinka 6 „Lody z przejrzałych bananów z popcornem i solonym karmelem”

#zostań w domu i podróżuj kulinarnie z Hochland

  • Poszukaj kreatywnych rozwiązań na wykorzystanie przejrzałych bananów – to właśnie te piegowate są najsłodsze i najdelikatniejsze w smaku.
  • W sklepie kupuj pojedyncze, samotne banany. Jak niezmiennie wykazują badania konsumenckie, to właśnie one najczęściej się marnują.
  • W kuchni #zerowaste nie ryzykujemy marnowaniem jedzenia! Dlatego również na trudny w przygotowaniu karmel istnieje dobry patent. Do wolno rozpuszczającego się cukru dodaj około 2 łyżek wody – dzięki temu jego karmelizacja będzie przebiegała równomiernie i w sposób dużo bardziej kontrolowany.
  • #Deser
  • #Łatwe
  • #Przekąska

Kontakt

Pytania? Sugestie?

Chcesz się podzielić z nami swoją opinią lub zadać pytanie? Skorzystaj z formularza kontaktowego, a my odpowiemy na Twoją wiadomość. W przypadku zgłaszania reklamacji prosimy o podanie numeru partii reklamowanego produktu, informacja ta ułatwi i w znaczący sposób przyspieszy udzielenie odpowiedzi.