0:30
Łatwe
2

KREMOWE RISOTTO Z RESZTKAMI WARZYW (przepis wegetariański)

Składniki:

  • 200 g ryżu (najlepiej na risotto, typ arborio)
  • Cebula
  • Ząbek Czosnku
  • 1 litr ciepłej wody z 50 g rozpuszczonego masła
  • 2 łyżki masła
  • Warzywa (np. pieczarki, kawałek cukinii)
  • 2 serki topione z Hochland Mixtett 4 sery oraz 1 śmietankowy
  • Garść orzechów pini lub pistacji
  • Sól
  • Pieprz
Ser kremowy Mixtett
w tym przepisie użyj

Przygotowanie:

  1. Na maśle podsmaż posiekaną cebulę oraz czosnek.
  2. Dodaj dowolnie pokrojone warzywa: pieczarki i cukinię, dopraw solą oraz pieprzem.
  3. Następnie wsyp ryż i smaż na średnim ogniu, aż stanie się szklisty.
  4. Podlej ryż pierwszą szklanką wody z masłem. Dolewaj stopniowo więcej, gdy ryż wchłonie poprzednią porcję. Mieszaj co chwilę. Ryż ma być al dente.
  5. Po dodaniu ostatniej szklanki wody z masłem ściągnij risotto z ognia, następnie dodaj wszystkie serki HOCHLAND i wymieszaj dokładnie.
  6. Udekoruj kremowe risotto orzechami.

Tipy z odcinka 8 „risotto z resztkami warzyw”

#zostań w domu i podróżuj kulinarnie z Hochland

  • Jeśli nie masz bulionu, którym tradycyjnie podlewa się gotujące się risotto, możesz użyć ciepłej wody z roztopionym masłem.
  • Kremowość, która jest charakterystyczna dla dobrego risotto uzyskasz poprzez aromatyczny dodatek serka Hochland.
  • Risotto to wspaniałe danie pozwalające Ci „zutylizować” warzywa, które akurat masz w domu np. ostatni kawałek cukinii lub pieczarki.
  • #Łatwe
  • #Danie warzywne
  • #Obiad
  • #Kolacja

Kontakt

Pytania? Sugestie?

Chcesz się podzielić z nami swoją opinią lub zadać pytanie? Skorzystaj z formularza kontaktowego, a my odpowiemy na Twoją wiadomość. W przypadku zgłaszania reklamacji prosimy o podanie numeru partii reklamowanego produktu, informacja ta ułatwi i w znaczący sposób przyspieszy udzielenie odpowiedzi.