0:50
Średnie

Falafel z gorącym sosem 4 sery i groszkiem (przepis wegetariański)

Składniki:

  • 200g suchej ciecierzycy (ok. 1 szklanka)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • mały pęczek ziół (np. kolendra, natka, koper lub mieszanka tych ziół)
  • łyżeczka mielonego kuminu
  • łyżeczka mielonych ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczka chili w proszku
  • Mixtett HOCHLAND 4 sery
  • 150g śmietanki 30%
  • Szklanka groszku mrożonego
  • łyżeczka soli
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 3 łyżki mąki (opcjonalnie)
Ser kremowy śmietankowy
w tym przepisie użyj

Przepis:

1. Ciecierzycę namocz w dużej ilości zimnej wody przez noc z dodatkiem sody oczyszczonej (ok. 8h-12h).

2. Odsącz ciecierzycę, przełóż do dużej miski.

3. Cebulę oraz czosnek posiekaj drobno, dodaj do ciecierzycy razem z przyprawami.

4. Zblenduj wszystko na konsystencję wiór (możesz też użyć malaksera). W połowie blendowania dodaj posiekane zioła. Pamiętaj, całość nie powinna być zmielona gładko.

5. Żeby masa nie była zbyt sucha, dodaj odrobinę wody, około 2 łyżki. Masę odstaw do lodówki na 15 min.

6. Z masy zagnieć małe kotleciki, mocno je ugniatając, by miały zwartą konsystencję. Jeśli kotleciki nie będą się kleić, dodaj ok. 3 łyżki mąki.

7. W rondelku rozgrzej 2 cm warstwę oleju rzepakowego (podgrzej do ok. 175 stopni). Smaż z obu stron na złoto.

8. Usmażone falafele odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

9. Przelej wrzątkiem mrożony groszek, osusz go.

10. Na małym ogniu rozpuść w śmietance serki Hochland. Po kilku minutach gotowania składniki powinny się połączyć, tworząc gorący i aromatyczny sos serowy. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

11. Falafele serwuj z gorącym sosem serowym oraz groszkiem.

Tipy z odcinka 3 „falafele z gorącym sosem serowym”

#zostań w domu i podróżuj kulinarnie z Hochland

  • Masa na falafel jest doskonała do przyrządzenia spodu wytrawnej tarty wypełnionej hummusem. Masę możesz wyłożyć do formy na tartę i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 30 min.
  • Falafele można mrozić do 3 miesięcy.
  • Sos serowy również możesz zamrozić (do 3 miesięcy). Sos rozmrażaj podgrzewając go w rondelku.
  • Przelej mleko, śmietanę, kefir lub maślankę do szklanego opakowania. Dzięki temu przedłużysz jego świeżość o kilka dni (ok. 5-7 dni).
  • Do falafeli dodajemy całe zioła z łodygami.
  • Strączki przechowuj w szklanym pojemniku w temperaturze pokojowej w zacienionym miejscu.
  • #Średnie
  • #Danie warzywne
  • #Obiad
  • #Kolacja

Kontakt

Pytania? Sugestie?

Chcesz się podzielić z nami swoją opinią lub zadać pytanie? Skorzystaj z formularza kontaktowego, a my odpowiemy na Twoją wiadomość. W przypadku zgłaszania reklamacji prosimy o podanie numeru partii reklamowanego produktu, informacja ta ułatwi i w znaczący sposób przyspieszy udzielenie odpowiedzi.