Falafel z gorącym sosem 4 sery i groszkiem (przepis wegetariański)
Składniki:
- 200g suchej ciecierzycy (ok. 1 szklanka)
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- mały pęczek ziół (np. kolendra, natka, koper lub mieszanka tych ziół)
- łyżeczka mielonego kuminu
- łyżeczka mielonych ziaren kolendry
- 1/2 łyżeczka chili w proszku
- Mixtett HOCHLAND 4 sery
- 150g śmietanki 30%
- Szklanka groszku mrożonego
- łyżeczka soli
- olej rzepakowy do smażenia
- 3 łyżki mąki (opcjonalnie)
Przepis:
1. Ciecierzycę namocz w dużej ilości zimnej wody przez noc z dodatkiem sody oczyszczonej (ok. 8h-12h).
2. Odsącz ciecierzycę, przełóż do dużej miski.
3. Cebulę oraz czosnek posiekaj drobno, dodaj do ciecierzycy razem z przyprawami.
4. Zblenduj wszystko na konsystencję wiór (możesz też użyć malaksera). W połowie blendowania dodaj posiekane zioła. Pamiętaj, całość nie powinna być zmielona gładko.
5. Żeby masa nie była zbyt sucha, dodaj odrobinę wody, około 2 łyżki. Masę odstaw do lodówki na 15 min.
6. Z masy zagnieć małe kotleciki, mocno je ugniatając, by miały zwartą konsystencję. Jeśli kotleciki nie będą się kleić, dodaj ok. 3 łyżki mąki.
7. W rondelku rozgrzej 2 cm warstwę oleju rzepakowego (podgrzej do ok. 175 stopni). Smaż z obu stron na złoto.
8. Usmażone falafele odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
9. Przelej wrzątkiem mrożony groszek, osusz go.
10. Na małym ogniu rozpuść w śmietance serki Hochland. Po kilku minutach gotowania składniki powinny się połączyć, tworząc gorący i aromatyczny sos serowy. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
11. Falafele serwuj z gorącym sosem serowym oraz groszkiem.
Tipy z odcinka 3 „falafele z gorącym sosem serowym”
#zostań w domu i podróżuj kulinarnie z Hochland
- Masa na falafel jest doskonała do przyrządzenia spodu wytrawnej tarty wypełnionej hummusem. Masę możesz wyłożyć do formy na tartę i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 30 min.
- Falafele można mrozić do 3 miesięcy.
- Sos serowy również możesz zamrozić (do 3 miesięcy). Sos rozmrażaj podgrzewając go w rondelku.
- Przelej mleko, śmietanę, kefir lub maślankę do szklanego opakowania. Dzięki temu przedłużysz jego świeżość o kilka dni (ok. 5-7 dni).
- Do falafeli dodajemy całe zioła z łodygami.
- Strączki przechowuj w szklanym pojemniku w temperaturze pokojowej w zacienionym miejscu.
- #Średnie
- #Danie warzywne
- #Obiad
- #Kolacja
Kontakt
Pytania? Sugestie?
Chcesz się podzielić z nami swoją opinią lub zadać pytanie? Skorzystaj z formularza kontaktowego, a my odpowiemy na Twoją wiadomość. W przypadku zgłaszania reklamacji prosimy o podanie numeru partii reklamowanego produktu, informacja ta ułatwi i w znaczący sposób przyspieszy udzielenie odpowiedzi.