CHILLI SIN CARNE (przepis wegetariański)
Składniki:
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka białej fasoli
- 1 puszka krojonych pomidorów (lub butelka passaty pomidorowej)
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 papryka czerwona
- Serki HOCHLAND trójkąciki śmietankowe
- 2 kostki gorzkiej czekolady
- 2 ząbki czosnku
- Cebula (biała lub czerwona)
- Laska selera naciowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- pęczek kolendry lub natki pietruszki
- sól i czarny pieprz
- olej do smażenia
![Ser kremowy ze śmietanką <!-- bloczki -->](https://kremowe.hochland.pl/wp-content/uploads/2017/09/HOCHLAND-BLOCZK-SMIETANKA-ND082021.png)
w tym przepisie użyj
Przepis:
- W garnku rozgrzej olej, dodaj pokrojony drobno seler, posiekaną cebulę oraz czosnek.
- Po chwili dodaj kumin, ostrą, słodką oraz wędzoną paprykę.
- Do garnka dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory lub passatę pomidorową, sos sojowy. Podlej odrobiną wody.
- Całość duś pod przykryciem przez około 20 min.
- Po tym czasie dodaj fasolę, kukurydzę, serki HOCHLAND oraz czekoladę. Doprowadź do wrzenia, następnie odstaw z palnika oraz dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Serwuj ze świeżymi, drobno posiekanymi ziołami.
Tipy z odcinka 2 „chilli sin carne”
#zostań w domu ale podróżuj kulinarnie z Hochland
- Do przepisu możesz użyć dowolnego rodzaju strączków. Nada się zarówno fasola czerwona, biała, pinto. Z kolei dodatek ciecierzycy, soczewicy lub zielonego groszku, wyraźnie wzbogaci smak potrawy.
- Magiczny składnik to czekolada, która zgłębia smak i daje odrobinę słodyczy oraz serek Hochland, który nada wyraźnej kremowej konsystencji.
- Papryka to warzywo psiankowate, należy ją przechowywać w temperaturze pokojowej.
- Selera naciowego przechowuj w lodówce w dolnej szufladzie, gdzie temperatura powinna wynosić ok. 4-5 stopni C.
- Cebuli nie przechowuj w lodówce. Panująca tam wyższa wilgotność sprawia, że traci jędrność, szybciej wypuszcza kłącza i ulega procesom gnilnym. Przechowuj ją w suchym i ciemnym miejscu, dbając by miała dostęp do powietrza (np. w podziurawionej papierowej torbie lub bawełnianym worku).
- Żywność w puszce przechowuj w ciemnym i suchym miejscu, z dala od ciepłych miejsc.
- Uwaga na zardzewiałe i nabrzmiałe puszki, to znak, że żywność w środku jest zepsuta.
- #Łatwe
- #Przekąska
- #Danie warzywne
- #Obiad
Kontakt
Pytania? Sugestie?
Chcesz się podzielić z nami swoją opinią lub zadać pytanie? Skorzystaj z formularza kontaktowego, a my odpowiemy na Twoją wiadomość. W przypadku zgłaszania reklamacji prosimy o podanie numeru partii reklamowanego produktu, informacja ta ułatwi i w znaczący sposób przyspieszy udzielenie odpowiedzi.