0:40
Łatwe
6

CHILLI SIN CARNE (przepis wegetariański)

Składniki:

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 puszka krojonych pomidorów (lub butelka passaty pomidorowej)
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 papryka czerwona
  • Serki HOCHLAND trójkąciki śmietankowe
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
  • 2 ząbki czosnku
  • Cebula (biała lub czerwona)
  • Laska selera naciowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • pęczek kolendry lub natki pietruszki
  • sól i czarny pieprz
  • olej do smażenia
Ser kremowy śmietankowy <!-- bloczki -->
w tym przepisie użyj

Przepis:

  1. W garnku rozgrzej olej, dodaj pokrojony drobno seler, posiekaną cebulę oraz czosnek.
  2. Po chwili dodaj kumin, ostrą, słodką oraz wędzoną paprykę.
  3. Do garnka dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory lub passatę pomidorową, sos sojowy. Podlej odrobiną wody.
  4. Całość duś pod przykryciem przez około 20 min.
  5. Po tym czasie dodaj fasolę, kukurydzę, serki HOCHLAND oraz czekoladę. Doprowadź do wrzenia, następnie odstaw z palnika oraz dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6. Serwuj ze świeżymi, drobno posiekanymi ziołami.

Tipy z odcinka 2 „chilli sin carne”

#zostań w domu ale podróżuj kulinarnie z Hochland

  • Do przepisu możesz użyć dowolnego rodzaju strączków. Nada się zarówno fasola czerwona, biała, pinto. Z kolei dodatek ciecierzycy, soczewicy lub zielonego groszku, wyraźnie wzbogaci smak potrawy.
  • Magiczny składnik to czekolada, która zgłębia smak i daje odrobinę słodyczy oraz serek Hochland, który nada wyraźnej kremowej konsystencji.
  • Papryka to warzywo psiankowate, należy ją przechowywać w temperaturze pokojowej.
  • Selera naciowego przechowuj w lodówce w dolnej szufladzie, gdzie temperatura powinna wynosić ok. 4-5 stopni C.
  • Cebuli nie przechowuj w lodówce. Panująca tam wyższa wilgotność sprawia, że traci jędrność, szybciej wypuszcza kłącza i ulega procesom gnilnym. Przechowuj ją w suchym i ciemnym miejscu, dbając by miała dostęp do powietrza (np. w podziurawionej papierowej torbie lub bawełnianym worku).
  • Żywność w puszce przechowuj w ciemnym i suchym miejscu, z dala od ciepłych miejsc.
  • Uwaga na zardzewiałe i nabrzmiałe puszki, to znak, że żywność w środku jest zepsuta.
  • #Łatwe
  • #Przekąska
  • #Danie warzywne
  • #Obiad

Kontakt

Pytania? Sugestie?

Chcesz się podzielić z nami swoją opinią lub zadać pytanie? Skorzystaj z formularza kontaktowego, a my odpowiemy na Twoją wiadomość. W przypadku zgłaszania reklamacji prosimy o podanie numeru partii reklamowanego produktu, informacja ta ułatwi i w znaczący sposób przyspieszy udzielenie odpowiedzi.