Bao z warzywami smażonymi w azjatyckiej paście na bazie Serka kremowego śmietankowego
0:40
Średnie
8

Bao z warzywami smażonymi w azjatyckiej paście na bazie Serka kremowego śmietankowego

Składniki

  • 500g mąki pszennej
  • 11g drożdży w proszku
  • 1 kopiata łyżka cukru
  • ok. 300 ml mleka krowiego lub jakiegokolwiek napoju roślinnego
  • ½ krążka sera kremowego Hochland Śmietankowy
  • 2 łyżki sosu hoisin
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 marchewki
  • 1/8 kapusty czerwonej
  • cukinia
  • zielone lub czerwone świeże chilli (opcjonalnie)
  • 4 czerwone rzodkiewki
  • pęczek szczypioru
  • pęczek kolendry
  • garść orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • sól
  • olej rzepakowy
Ser kremowy śmietankowy <!-- bloczki -->
w tym przepisie użyj

 

1. Mąkę wymieszaj z drożdżami, cukrem oraz szczyptą soli.

2. Mleko podgrzej do temperatury ok. 38 stopni, następnie wlej do suchych składników, ciągle mieszając. Na koniec dodaj 2 łyżki oleju rzepakowego. Ciasto zagniataj jeszcze przez ok. 5 min. Ciasto powinno być zwarte, elastyczne i z łatwością odchodzić od dłoni. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodaj więcej mąki.

3. Ciasto odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 1h.

4. W międzyczasie pokrój marchewkę oraz cukinię w cienkie słupki, kapustę w cienkie pióra, chilli w cienkie talarki, rzodkiewkę w cienkie plastry, a szczypiorek oraz kolendrę drobno posiekaj.

5. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju rzepakowego, następnie dorzuć marchewkę, cukinię, kapustę oraz chilli. Smaż do momentu, aż warzywa będą al dente. Na koniec dopraw solą.

6. Kremowy serek śmietankowy Hochland wymieszaj z hoisin, sosem sojowym, olejem sezamowym, octem ryżowym oraz czosnkiem startym na tarce, na drobnych oczkach.

7. Wyrośnięte ciasto przez chwilę zagnieć, następnie podziel na 8 równych części. Uformuj z nich płaskie języczki. Języczki z ciasta, wysmaruj po jednej stronie olejem rzepakowym.

8. W garnku zagotuj niewielką ilość wody, następnie nałóż na to sito. Sito wyłóż papierem pergaminowym, następnie włóż do środka języczki złożone w pół. Paruj pod przykryciem przez około 10-12 min.

9. Gotowe bułeczki wysmaruj od środka azjatycką pastą, włóż porcję usmażonych warzyw, dodaj plastry świeżej rzodkiewki, następnie podsyp szczypiorem, kolendrą, pokruszonymi orzeszkami oraz sezamem.

  • #Średnie
  • #Danie warzywne
  • #Obiad

Kontakt

Pytania? Sugestie?

Chcesz się podzielić z nami swoją opinią lub zadać pytanie? Skorzystaj z formularza kontaktowego, a my odpowiemy na Twoją wiadomość. W przypadku zgłaszania reklamacji prosimy o podanie numeru partii reklamowanego produktu, informacja ta ułatwi i w znaczący sposób przyspieszy udzielenie odpowiedzi.