Bao z warzywami smażonymi w azjatyckiej paście na bazie Serka kremowego śmietankowego
0:40
Średnie
8

Bao z warzywami smażonymi w azjatyckiej paście na bazie Serka kremowego śmietankowego

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 11g drożdży w proszku
  • 1 kopiata łyżka cukru
  • ok. 300 ml mleka krowiego lub jakiegokolwiek napoju roślinnego
  • ½ krążka sera kremowego Hochland Śmietankowy
  • 2 łyżki sosu hoisin
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 marchewki
  • 1/8 kapusty czerwonej
  • cukinia
  • zielone lub czerwone świeże chilli (opcjonalnie)
  • 4 czerwone rzodkiewki
  • pęczek szczypioru
  • pęczek kolendry
  • garść orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • sól
  • olej rzepakowy
Ser kremowy śmietankowy <!-- bloczki -->
w tym przepisie użyj

 

Przepis:

1. Mąkę wymieszaj z drożdżami, cukrem oraz szczyptą soli.

2. Mleko podgrzej do temperatury ok. 38 stopni, następnie wlej do suchych składników, ciągle mieszając. Na koniec dodaj 2 łyżki oleju rzepakowego. Ciasto zagniataj jeszcze przez ok. 5 min. Ciasto powinno być zwarte, elastyczne i z łatwością odchodzić od dłoni. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodaj więcej mąki.

3. Ciasto odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 1h.

4. W międzyczasie pokrój marchewkę oraz cukinię w cienkie słupki, kapustę w cienkie pióra, chilli w cienkie talarki, rzodkiewkę w cienkie plastry, a szczypiorek oraz kolendrę drobno posiekaj.

5. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju rzepakowego, następnie dorzuć marchewkę, cukinię, kapustę oraz chilli. Smaż do momentu, aż warzywa będą al dente. Na koniec dopraw solą.

6. Kremowy serek śmietankowy Hochland wymieszaj z hoisin, sosem sojowym, olejem sezamowym, octem ryżowym oraz czosnkiem startym na tarce, na drobnych oczkach.

7. Wyrośnięte ciasto przez chwilę zagnieć, następnie podziel na 8 równych części. Uformuj z nich płaskie języczki. Języczki z ciasta, wysmaruj po jednej stronie olejem rzepakowym.

8. W garnku zagotuj niewielką ilość wody, następnie nałóż na to sito. Sito wyłóż papierem pergaminowym, następnie włóż do środka języczki złożone w pół. Paruj pod przykryciem przez około 10-12 min.

9. Gotowe bułeczki wysmaruj od środka azjatycką pastą, włóż porcję usmażonych warzyw, dodaj plastry świeżej rzodkiewki, następnie podsyp szczypiorem, kolendrą, pokruszonymi orzeszkami oraz sezamem.

  • #Średnie
  • #Danie warzywne
  • #Obiad

Kontakt

Pytania? Sugestie?

Chcesz się podzielić z nami swoją opinią lub zadać pytanie? Skorzystaj z formularza kontaktowego, a my odpowiemy na Twoją wiadomość. W przypadku zgłaszania reklamacji prosimy o podanie numeru partii reklamowanego produktu, informacja ta ułatwi i w znaczący sposób przyspieszy udzielenie odpowiedzi.

    Ciastko Przycisk close

    Niniejsza strona korzysta z plików cookie

    „Hochland Polska” Sp. z o.o. z siedzibą w Kaźmierzu (ul. Okrężna 2, 64-530 Kaźmierz) przy pomocy niniejszego serwisu przetwarza Twoje dane osobowe, co odbywa się m.in. przy użyciu plików cookies

    Niektóre z plików cookies są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania serwisu i w związku z tym nie możesz z nich zrezygnować. Jeśli się zgodzisz, zastosujemy pliki cookies również w celu poprawy komfortu korzystania z serwisu, prowadzenia statystyk, integracji serwisu z treściami dostarczanymi przez zewnętrznych dostawców i w celu śledzenia Twojej aktywności dla potrzeb marketingowych. Twoja zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać, zmieniając ustawienia przeglądarki. Wycofanie zgody pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem używania plików cookies, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem.

    Aby uzyskać więcej informacji o przetwarzaniu danych osobowych i plikach cookie, zapoznaj się z naszą Polityką Prywatności.

    Niezbędne pliki cookie – techniczne i sesyjne, zapewniające bezpieczeństwo korzystania z serwisu itp.

    Ta grupa plików cookie jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego serwisu oraz zapewnienia bezpieczeństwa w korzystaniu z niego. Zgodnie z przepisami użycie tych plików cookie nie wymaga wyrażenia zgody odwiedzającego serwis. Tego rodzaju pliki cookie żyją przez okres umożliwiający zapewnienie prawidłowego funkcjonowania serwisu i zapewnienia bezpieczeństwa korzystania z niego, w większości przez okres sesji.

    Pliki cookie, które poprawiają komfort korzystania z serwisu www

    Ta grupa plików cookie umożliwia nam optymalizację działania serwisu www. Dzięki niej możemy zapamiętać Twoje indywidualne wybory oraz dostarczać treści lepiej dopasowane do Twoich preferencji. Tego rodzaju pliki cookie żyją do czasu wycofania wyrażonej zgody na ich instalację.

    Statystyczne pliki cookies

    Ta grupa plików cookie pomaga nam zrozumieć, w jaki sposób różni użytkownicy korzystają ze strony, co umożliwia ulepszanie jej struktury i zawartości. Tego rodzaju pliki cookie żyją do czasu wycofania wyrażonej zgody na ich instalację.

    Marketingowe pliki cookie

    Ta grupa plików cookies pozwala na śledzenie Twojej aktywności dla potrzeb marketingowych, tj. dla potrzeb wyboru i dostarczenia odpowiednich dla Ciebie reklam oraz oceny dostarczania i skuteczności tych reklam. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniane są naszym partnerom reklamowym, którzy następnie mogą je łączyć z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub zebranymi podczas korzystania z ich usług. Tego rodzaju pliki cookie żyją do czasu wycofania wyrażonej zgody na ich instalację; po ich wyłączeniu proponowane przez nas treści i oferty nie będą dostosowywane do Twoich indywidualnych preferencji.

    Pokaż więcej informacji i opcji

    Ostatnia aktualizacja: 24.06.2021