SEROWA LASAGNE
SKŁADNIKI:
- płaty makaronowe (ilość zależy od wielkości naczynia, w którym przygotowujemy potrawę)
- 1 opakowanie sera kremowego Hochland w plastrach Maasdamer
- 2 puszki pomidorów
- 2 cebule
- 0,5l mleka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- ząbek czosnku
- oregano, bazylia
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz
PRZEPIS:
Sos pomidorowy: Cebulę pokroić na drobną kostkę i zeszklić na patelni z niewielką ilością oleju. Kawałki pomidorów razem z zalewą przełożyć na patelnię. Przyprawić drobno posiekanym czosnkiem, oregano, bazylią, solą i pieprzem.
Sos beszamelowy: w rondelku roztopić masło, dodać mąkę i wymieszać. Dodać powoli mleko i mieszać, by nie zrobiły się grudki. Doprawić sos solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zdjąć z ognia.
Dno naczynia do pieczenia posmarować beszamelem, na to wyłożyć pierwszą warstwę makaronu. Wylać na nią część sosu pomidorowego, ułożyć ser i ponownie posmarować beszamelem. Tak samo postąpić z kolejnymi warstwami. Przy ostatniej warstwie makaronu posmarować tylko wierzch beszamelem i na to wyłożyć ser. Włożyć do rozgrzanego piekarnika i zapiekać ok. 50 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
- #Danie warzywne
- #Trudne
- #Obiad
- #Kolacja
Kontakt
Pytania? Sugestie?
Chcesz się podzielić z nami swoją opinią lub zadać pytanie? Skorzystaj z formularza kontaktowego, a my odpowiemy na Twoją wiadomość. W przypadku zgłaszania reklamacji prosimy o podanie numeru partii reklamowanego produktu, informacja ta ułatwi i w znaczący sposób przyspieszy udzielenie odpowiedzi.