ROLADA SEROWA
1:00
Średnie
2

ROLADA SEROWA

SKŁADNIKI:

  • 400 g mąki pszennej
  • 250 ml letniej, przegotowanej wody
  • 50 g świeżych drożdży
  • łyżeczka soli
  • łyżka oliwy

Składniki na farsz:

  • 4 plastry sera kremowego Hochland w plastrach Gouda
  • 1 cebula
  • 10 dag szynki
  • 4 suszone pomidory
  • 2 jajka, wcześniej ugotowane na twardo
  • 2 łyżki masła
  • 4 listki bazylii
  • Garść szczypiorku
  • Sól i pieprz
  • Opcjonalnie bazylia do dekoracji
Ser kremowy Gouda
w tym przepisie użyj

PRZEPIS:

Składniki na ciasto: drożdże rozrobić w letniej wodzie, odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać, do przesianej wlać drożdże, dodać sól oraz oliwę. Zagnieść ciasto. Przykryć lnianą ściereczkę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Cebule poszatkować, szynkę pokroić w drobną kosteczkę.  Na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę, dodać szynkę, podsmażyć.

W kosteczkę pokroić białko jajka, suszone pomidory i szczypior. Ser kremowy Hochland zmiksować z masłem i ugotowanymi żółtkami. Do większego naczynia przełożyć podsmażone warzywa, pokrojone jajka, szynkę, suszone pomidory oraz szczypior i wymieszać z masą serową.

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, nasmarować oliwą. Ciasto wyłożyć na blachę i wylepić prostokąt o długości 40x 30 cm.  Na ciasto wyłożyć nadzienie serowo- warzywne, obsypać posiekaną bazylią, zwinąć w rulon, wzdłuż krótszego boku.

Piec przez ok. 25-30 min.

Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Ozdobić szczypiorkiem lub bazylią, obsypać gruboziarnistą solą.

Smacznego!
  • #Przekąska
  • #Średnie
  • #Danie mięsno warzywne
  • #Obiad
  • #Kolacja

Kontakt

Pytania? Sugestie?

Chcesz się podzielić z nami swoją opinią lub zadać pytanie? Skorzystaj z formularza kontaktowego, a my odpowiemy na Twoją wiadomość. W przypadku zgłaszania reklamacji prosimy o podanie numeru partii reklamowanego produktu, informacja ta ułatwi i w znaczący sposób przyspieszy udzielenie odpowiedzi.