ROLADA SEROWA
SKŁADNIKI:
- 400 g mąki pszennej
- 250 ml letniej, przegotowanej wody
- 50 g świeżych drożdży
- łyżeczka soli
- łyżka oliwy
Składniki na farsz:
- 4 plastry sera kremowego Hochland w plastrach Gouda
- 1 cebula
- 10 dag szynki
- 4 suszone pomidory
- 2 jajka, wcześniej ugotowane na twardo
- 2 łyżki masła
- 4 listki bazylii
- Garść szczypiorku
- Sól i pieprz
- Opcjonalnie bazylia do dekoracji
PRZEPIS:
Składniki na ciasto: drożdże rozrobić w letniej wodzie, odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać, do przesianej wlać drożdże, dodać sól oraz oliwę. Zagnieść ciasto. Przykryć lnianą ściereczkę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Cebule poszatkować, szynkę pokroić w drobną kosteczkę. Na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę, dodać szynkę, podsmażyć.
W kosteczkę pokroić białko jajka, suszone pomidory i szczypior. Ser kremowy Hochland zmiksować z masłem i ugotowanymi żółtkami. Do większego naczynia przełożyć podsmażone warzywa, pokrojone jajka, szynkę, suszone pomidory oraz szczypior i wymieszać z masą serową.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, nasmarować oliwą. Ciasto wyłożyć na blachę i wylepić prostokąt o długości 40x 30 cm. Na ciasto wyłożyć nadzienie serowo- warzywne, obsypać posiekaną bazylią, zwinąć w rulon, wzdłuż krótszego boku.
Piec przez ok. 25-30 min.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Ozdobić szczypiorkiem lub bazylią, obsypać gruboziarnistą solą.
- #Przekąska
- #Średnie
- #Danie mięsno warzywne
- #Obiad
- #Kolacja
podobne przepisy
Kontakt
Pytania? Sugestie?
Chcesz się podzielić z nami swoją opinią lub zadać pytanie? Skorzystaj z formularza kontaktowego, a my odpowiemy na Twoją wiadomość. W przypadku zgłaszania reklamacji prosimy o podanie numeru partii reklamowanego produktu, informacja ta ułatwi i w znaczący sposób przyspieszy udzielenie odpowiedzi.