Grillowane bakłażany z farszem serowo mięsnym i kolendrą
Składniki
- 2 bakłażany
- 400 g mięsa wołowego mielonego
- 1 krążek Cztery Sery Hochland
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała posiekana papryczka chili
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- sól, pieprz
- świeża kolendra do posypania
Na oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, dodajemy wyciśnięty czosnek oraz papryczkę chili i mięso mielone. Doprawiamy kurkumą, papryką oraz solą i pieprzem. Kiedy mięso będzie już podsmażone dodajemy podzielony na kawałki ser z krążka Cztery Sery Hochland. Mieszamy aż ser się delikatnie rozpuści. Bakłażany przekrawamy na pół, wydrążamy, smarujemy oliwą z oliwek, solimy. Do każdej połówki nakładamy farsz mięsno serowy. Układamy połówki skórką do dołu i grillujemy około 20-25 minut. Możemy również przygotować faszerowane bakłażany w piekarniku. Układamy na kratce do pieczenia (pod spodem wsuwamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia) i pieczemy na funkcji grill 25-30 minut w temperaturze 180 °C. Gotowe posypujemy świeżą kolendrą.
- #Średnie
- #Grill
- #Danie mięsno warzywne
- #Obiad
Kontakt
Pytania? Sugestie?
Chcesz się podzielić z nami swoją opinią lub zadać pytanie? Skorzystaj z formularza kontaktowego, a my odpowiemy na Twoją wiadomość. W przypadku zgłaszania reklamacji prosimy o podanie numeru partii reklamowanego produktu, informacja ta ułatwi i w znaczący sposób przyspieszy udzielenie odpowiedzi.