Krem chrzanowy z serkiem śmietankowym w bloczku
0:45
Łatwe
6

Krem chrzanowy z serkiem śmietankowym w bloczku

Składniki

  • 4 łyżki masła
  • 10 cm świeżego korzenia chrzanu
  • 2 białe cebule
  • 800 g ziemniaków
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 bloczek sera kremowego Hochland Śmietankowy
  • świeży tymianek
  • 6 ugotowanych na twardo jajek przepiórczych
  • kilka kromek żytniego chleba
  • oliwa truflowa do polania
  • opcjonalnie kiełki do podania
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
Ser kremowy śmietankowy <!-- bloczki -->
w tym przepisie użyj

 

Na połowie masła podsmażamy cebulę pokrojoną uprzednio w kostkę. Dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki, pietruszkę i seler. Podsmażamy chwilę i zalewamy 1,5 litra wody, a następnie solimy. Kiedy wywar się zagotuje dodajemy do niego świeżo starty chrzan. Przykrywamy i gotujemy około 30 minut. Dodajemy ser Hochland Śmietankowy i miksujemy zupę na krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na pozostałym maśle na patelni podsmażamy żytni chleb pokrojony w kostkę do czasu kiedy się zarumieni. Krem chrzanowy podajemy z grzankami, polany oliwą truflową, z jajkiem przepiórczym, tymiankiem i opcjonalnie kiełkami.

  • #Łatwe
  • #Danie lekkie
  • #Danie warzywne
  • #Zupa
  • #Obiad

Kontakt

Pytania? Sugestie?

Chcesz się podzielić z nami swoją opinią lub zadać pytanie? Skorzystaj z formularza kontaktowego, a my odpowiemy na Twoją wiadomość. W przypadku zgłaszania reklamacji prosimy o podanie numeru partii reklamowanego produktu, informacja ta ułatwi i w znaczący sposób przyspieszy udzielenie odpowiedzi.