Kruche ciasteczka à la lizaki
Składniki
- 1 bloczek sera kremowego Hochland Śmietankowy
- 150 g mąki pszennej
- 60 g masła
- 1 jajko
- 50 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Kolorowe drobinki cukrowe
Na lukier
- 1/2 bloczka sera kremowego Hochland Śmietankowy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 130 g cukru pudru
Wszystkie składniki na ciasteczka za wyjątkiem drobinek umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce minimum pół godziny. Blat podsypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Wykrawamy kwiatki, serduszka lub inne dowolne kształty. W każde wbijamy patyczek, układamy na papierze do pieczenia w odstępach. Pieczemy 14 minut w 190 °C. W czasie pieczenia przygotowujemy lukier: serek kremowy, sok z cytryny i cukier puder ucieramy w mikserze na gładką masę. Każdego lizaka polewamy lukrem i posypujemy cukrowymi drobinkami.
- #Przekąska
- #Trudne
podobne przepisy
Kontakt
Pytania? Sugestie?
Chcesz się podzielić z nami swoją opinią lub zadać pytanie? Skorzystaj z formularza kontaktowego, a my odpowiemy na Twoją wiadomość. W przypadku zgłaszania reklamacji prosimy o podanie numeru partii reklamowanego produktu, informacja ta ułatwi i w znaczący sposób przyspieszy udzielenie odpowiedzi.