SAŁATKA Z BOTWINKI Z SEREM I KIEŁKAMI
SKŁADNIKI:
- Ok. 150 g listków botwinki (jeśli są duże, posiekać)
- Spora garść kiełków (np. buraka, jarmużu, rzodkiewki lub lucerny)
- 3 łyżki ziaren słonecznika, łuskanych
- Szczypta soli
- Kilka trójkątów sera kremowego Hochland Emmentaler (z krążka Tercett lub Cztery Sery)
- 3-4 truskawki (opcjonalnie)
Dressing:
- 2 łyżki oliwy
- Łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- Świeżo mielony pieprz
w tym przepisie użyj
PRZEPIS:
Słonecznik i sól umieszczamy na suchej rozgrzanej patelni. Prażymy ok. minuty często mieszając i uważając by nie przypalić ziaren. Odstawiamy do wystygnięcia. Do miski lub półmiska wykładamy umytą i osuszoną botwinkę, kiełki, pokrojone w ćwiartki truskawki i trójkąty sera (można je podzielić na mniejsze porcje). Dokładnie połączyć składniki dressingu, skropić nimi sałatkę, całość posypać słonecznikiem, podawać od razu. Smacznego!
- #Łatwe
- #Przekąska
- #Danie lekkie
- #Danie warzywne
- #Śniadanie
- #Obiad
- #Kolacja
Kontakt
Pytania? Sugestie?
Chcesz się podzielić z nami swoją opinią lub zadać pytanie? Skorzystaj z formularza kontaktowego, a my odpowiemy na Twoją wiadomość. W przypadku zgłaszania reklamacji prosimy o podanie numeru partii reklamowanego produktu, informacja ta ułatwi i w znaczący sposób przyspieszy udzielenie odpowiedzi.