10 Zasad Zero Waste
10 zasad w kuchni #zerowaste
Jest kilka zasad #zerowaste w kuchni, które nigdy się nie zmienią. Przestrzeganie tych kilku reguł pomoże Ci stworzyć cudowną kuchnię pozbawioną resztek.
1. Sprawdzaj oraz spisuj to co masz w kuchni
- raz w tygodniu sprawdź co masz w lodówce
- raz na dwa tygodnie sprawdź co masz w szafkach
- raz w miesiącu sprawdź co masz w spiżarni lub w innym miejscu, w którym przechowujesz żywność.
Na kartce sporządź listę produktów, które znajdują się w szafce i spiżarni. Umieść listę w widocznym miejscu, np. przyklejoną do wewnętrznej strony kuchennego frontu. Podczas wyjmowania albo dokładania produktu, możesz odpowiednio skreślić lub dopisać produkt na listę.
2. Planuj zakupy, rób listę zakupową
Kartkę na listę zakupową podziel na grupy produktowe:
- warzyw, owoce, ziołan
- nabiał, jaja, tłuszcze
- zboża, pieczywo
- mięso, wędliny
- inne (np. musztarda, keczup)
- chemia
Kartkę najlepiej zawiesić na drzwiach lodówki. Listę zakupową uzupełniaj na spokojnie przez 2-3 dni. Za każdym razem jak zauważysz, że czegoś brakuje, dopisz do listy.
3. Zakupy rób z przygotowaną listą, a przed zakupami zjedz posiłek.
Gdy robisz zakupy głodny, kupujesz więcej niepotrzebnych produktów. Ryzyko zmarnowania zakupionych produktów spożywczych drastycznie rośnie.
4. Rób zakupy z własnymi opakowaniami i torbami.
Zminimalizuj zużycie plastiku zabierając własne opakowania i torby na zakupy. Dawaj przykład innym.
5. Robiąc zakupy wybieraj produkty sezonowe.
Produkty sezonowe mają w danym dla siebie czasie największą gęstość odżywczą. To znaczy, że są w tym czasie dla nas najzdrowsze. Łącz je ze składnikami, które są proste w przechowywaniu i które można wykorzystywać niezależnie od sezonu, np. Serki Hochland w bloczkach oraz trójkącikach.
6. Odpowiednio przechowuj produkty: w lodówce, w zamrażalniku, w szafkach.
Pamiętaj, że każdy produkt ma swój czas i miejsce przechowywania. Sprawdzaj terminy przydatności produktów. Pamiętaj o różnicy między terminami „należy spożyć do” oraz „najlepiej spożyć przed”. Takie produkty jak serki Hochland są obarczone terminem „najlepiej spożyć przed” – to data minimalnej trwałości, do której prawidłowo przechowywany produkt zachowuje swoje właściwości. Oznacza to, że po upływie tego terminu nadal możesz je spożywać.
7. Gotuj wykorzystując produkty w całości.
Czy wiesz, że statystyczny Polak wyrzuca 235kg żywności rocznie? Czy wiesz, że liście kalafiora stanowią 60% tego warzywa? Przed sprzedażą liście te zazwyczaj są obcinane, a my wykorzystujemy tylko różę. Wykorzystuj produkty w całości, również resztki, które zostają w lodówce. Mieszając je z innymi składnikami, możesz wyczarować przepyszne potrawy #bezresztek.
8. Monitoruj, ile wyrzucasz i co wyrzucasz.
Raz na pół roku monitoruj kuchenne odpadki z wybranego przez Ciebie tygodnia. Zapisuj na kartce, to co wyrzucasz podczas gotowania. Obierki, miąższ, liście, etc. Po tym czasie, z łatwością sprawdzisz czy Twoja kuchnia jest #bezresztek, czy na pewno wszystko nadaje się do wyrzucenia, czy na pewno wszystko trzeba obierać, etc.
9. Segreguj.
Segregacja i recykling odpadów umożliwia wytwarzanie nowych produktów przy użyciu znacznie mniejszej ilości surowców i energii, to korzyści środowiskowe i finansowe.
10. Dziel się!
Jeśli stwierdzasz nadmiar żywności, podziel się składnikami lub posiłkiem z osobami potrzebującymi lub sąsiadami. Możesz oddać je charytatywnym organizacjom lub prywatnym osobom, które masz w swojej okolicy. Ponadto dziel się dobrymi pomysłami na niemarnowanie żywności oraz przepisami w stylu #zerowaste
Kontakt
Pytania? Sugestie?
Chcesz się podzielić z nami swoją opinią lub zadać pytanie? Skorzystaj z formularza kontaktowego, a my odpowiemy na Twoją wiadomość. W przypadku zgłaszania reklamacji prosimy o podanie numeru partii reklamowanego produktu, informacja ta ułatwi i w znaczący sposób przyspieszy udzielenie odpowiedzi.