Ziołowy chlebek odrywany z serkiem kremowym w bloczku
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej lub białek orkiszowej
- 0,5 szklanki ciepłego mleka
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- łyżeczka cukru
- 40 ml roztopionego masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka drożdży suszonych
Na farsz
- pęczek dowolnych świeżych ziół
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki prażonych orzeszków piniowych
- 1 bloczek sera kremowego Hochland z ziołami
- sól
Mąkę mieszamy z cukrem, drożdżami oraz solą, dodajemy mleko, wodę oraz roztopione masło i wyrabiamy do uzyskania jędrnego ciasta. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Wszystkie składniki na farsz miksujemy za pomocą blendera. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 8 części. Każdą wałkujemy na prostokąt. Na połowie rozsmarowujemy farsz serowo-ziołowy i składamy na pół. Postępujemy podobnie z pozostałym ciastem. Kwadraty układamy w keksówce widocznym łączeniem do góry jeden obok drugiego. Pieczemy 30 minut w 190 °C. Studzimy na kratce. Podajemy rozrywając chlebek.
- #Przekąska
- #Średnie
- #Śniadanie
- #Kolacja
Kontakt
Pytania? Sugestie?
Chcesz się podzielić z nami swoją opinią lub zadać pytanie? Skorzystaj z formularza kontaktowego, a my odpowiemy na Twoją wiadomość. W przypadku zgłaszania reklamacji prosimy o podanie numeru partii reklamowanego produktu, informacja ta ułatwi i w znaczący sposób przyspieszy udzielenie odpowiedzi.