1:00
Średnie
4

Wytrawny zawijaniec z ciasta drożdżowego

Ciasto

  • Świeże drożdże 1/4 kostki
  • Ciepłe mleko 1/2 szklanki
  • Ciepła woda 1/2 szklanki
  • Cukier 1 łyżeczka
  • Masło 1/3 szklanki
  • Sól 1 łyżeczka
  • Jajko 1 sztuka
  • Mąka 3 1/2 szklanki
  • Puree ze szpinaku 60 ml

Nadzienie

  • Ser kremowy Hochland 4 sery  1 krążek
  • Ricotta 200 g
  • Świeży szpinak 2 garści
  • Salami 80 g
  • Jajko do posmarowania z wierzchu
Ser kremowy Cztery Sery
w tym przepisie użyj

Do miski wsypujemy mąkę oraz suche drożdze, następnie mieszamy. Dodajemy po 1 łyżeczce cukru oraz soli, jajka oraz wodę i mleko. Całość mieszamy, wyrabiamy ciasto.  Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone masło. Otrzymane ciasto wyrabiamy, następnie wkładamy do miski obsypanej mąką, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. W międzyczasie blendujemy szpinak. Trójkąciki z sera kremowego kroimy na mniejsze części.
Ciasto po wyrośnięciu dzielimy na dwie części, jedną z nich wałkujemy, następnie kroimy ją na cienkie paski. Drugą połowę obsypujemy mąką i dokładamy do niej szpinak, ugniatamy ponownie ciasto i wałkujemy oraz kroimy na takie same paski, jak w przypadku pierwszej połowy. Paski ciasta przeplatamy ze sobą. 2 garści szpinaku układamy na otrzymanej szachownicy, zostawiając trochę miejsca na złączenie ciasta. Dokładamy plastry salami, suszone pomidory oraz pokrojony wcześniej ser kremowy Hochland 4 sery w krążku. Następnie zwijamy całość w rulon. Smarujemy wierzch białkiem jajka i całość pieczemy pod przykryciem 15-20 minut w 180 stopniach. Smacznego!

  • #Przekąska
  • #Średnie
  • #Danie mięsno warzywne
  • #Kolacja

Kontakt

Pytania? Sugestie?

Chcesz się podzielić z nami swoją opinią lub zadać pytanie? Skorzystaj z formularza kontaktowego, a my odpowiemy na Twoją wiadomość. W przypadku zgłaszania reklamacji prosimy o podanie numeru partii reklamowanego produktu, informacja ta ułatwi i w znaczący sposób przyspieszy udzielenie odpowiedzi.