Wieńce marchewkowe z serem kremowym
Składniki
Na ciasto
- 1/2 szklanki pure z marchewki
- 250 ml mleka lub wody
- 550 g mąki orkiszowej jasnej
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 80 g oleju
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo
- opakowanie sera kremowego Hochland Tercett
- 100 g pure z marchewki
Mąkę mieszamy z cukrem, suchymi drożdżami oraz solą. Dodajemy mleko, pure z marchewki oraz olej i wyrabiamy ciasto (ciasto będzie dość tłuste, ale nie powinno lepić się do rąk – nie wymaga podsypania). Przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na prostokąt. Smarujemy łyżką pure z marchewki, na to ser kremowym Hochland zostawiając po bokach margines 1 cm. Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Przecinamy je na pół zaczynając kilka cm od górnej krawędzi. Skręcamy ciasto w spiralę układając przeciętą część na górze. Łączymy dwa końce formując wieniec. Podobnie postępujemy z pozostałymi częściami ciasta. Wieńce delikatnie układamy na papierze do pieczenia zachowując odstępu i zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 °C.
- #Przekąska
- #Średnie
- #Śniadanie
Kontakt
Pytania? Sugestie?
Chcesz się podzielić z nami swoją opinią lub zadać pytanie? Skorzystaj z formularza kontaktowego, a my odpowiemy na Twoją wiadomość. W przypadku zgłaszania reklamacji prosimy o podanie numeru partii reklamowanego produktu, informacja ta ułatwi i w znaczący sposób przyspieszy udzielenie odpowiedzi.