Wieńce marchewkowe z serem kremowym gouda z pomidorami i szczypiorkiem
1:40
Średnie
4

Wieńce marchewkowe z serem kremowym gouda z pomidorami i szczypiorkiem

Składniki

Na ciasto

  • 1/2 szklanki pure z marchewki
  • 250 ml mleka lub wody
  • 550 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 80 g oleju
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo

  • opakowanie sera kremowego w kubku Gouda z pomidorami i szczypiorkiem Hochland
  • 100 g pure z marchewki
Ser kremowy Gouda z pomidorami i szczypiorkiem <!-- kubki -->
w tym przepisie użyj

 

Mąkę mieszamy z cukrem, suchymi drożdżami oraz solą. Dodajemy mleko, pure z marchewki oraz olej i wyrabiamy ciasto (ciasto będzie dość tłuste, ale nie powinno lepić się do rąk – nie wymaga podsypania). Przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy do wyrośnięcia.

Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na prostokąt. Smarujemy łyżką pure z marchewki, na to ser kremowym Hochland zostawiając po bokach margines 1 cm. Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Przecinamy je na pół zaczynając kilka cm od górnej krawędzi. Skręcamy ciasto w spiralę układając przeciętą część na górze. Łączymy dwa końce formując wieniec. Podobnie postępujemy z pozostałymi częściami ciasta. Wieńce delikatnie układamy na papierze do pieczenia zachowując odstępu i zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 °C.

  • #Przekąska
  • #Średnie
  • #Śniadanie

Kontakt

Pytania? Sugestie?

Chcesz się podzielić z nami swoją opinią lub zadać pytanie? Skorzystaj z formularza kontaktowego, a my odpowiemy na Twoją wiadomość. W przypadku zgłaszania reklamacji prosimy o podanie numeru partii reklamowanego produktu, informacja ta ułatwi i w znaczący sposób przyspieszy udzielenie odpowiedzi.