
Rogaliki orkiszowe z serkami grzybobranie
Składniki
Na ciasto
- 200 g mąki orkiszowej jasnej
- 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1/2 łyżeczki cukru
- 220 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Dodatkowo
- 1 jajko
- garść czarnuszki
- 1 krążek sera kremowego Hochland Grzybobranie

Drożdże kruszymy, dodajemy wodę, cukier i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy zaczyn na 5 minut. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy zaczyn, olej i wyrabiamy ciasto do momentu aż przestanie się lepić do rąk. Ewentualnie podsypujemy delikatnie mąką. Zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto rozwałkowujemy na okrąg i dzielimy na 8 równych trójkątów. Na każdy kawałek ciasta nakładamy 1 trójkącik sera Grzybobranie Hochland i zwijamy w rogaliki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepujemy i smarujemy rogaliki. Posypujemy czarnuszką. Pieczemy 20 minut w temperaturze 190 °C.
- #Przekąska
- #Trudne
- #Śniadanie
- #Kolacja
Kontakt
Pytania? Sugestie?
Chcesz się podzielić z nami swoją opinią lub zadać pytanie? Skorzystaj z formularza kontaktowego, a my odpowiemy na Twoją wiadomość. W przypadku zgłaszania reklamacji prosimy o podanie numeru partii reklamowanego produktu, informacja ta ułatwi i w znaczący sposób przyspieszy udzielenie odpowiedzi.