Placuszki owsiane z sosem śmietanowym
Składniki
Na placuszki
- 1 szklanka mąki owsianej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki soli
- 40 ml oleju rzepakowego + do smażenia
- 150 ml maślanki
Na sos
- 4 trójkąciki sera z krążka Śmietankowy Hochland
- 50 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo
- plastry szynki parmeńskiej
- szczypiorek do posypania
- 2 jajka
- 1 łyżka octu jabłkowego
Wszystkie składniki na placuszki mieszamy za pomocą malaksera lub miksera. Odstawiamy na min. 30 minut (aż mąka owsiana napęcznieje). Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy placuszki o średnicy około 8 cm, po 3 minuty z każdej strony.
Przygotowujemy sos: podgrzewamy śmietankę i dorzucamy do niej trójkąciki sera śmietankowego Hochland. Podgrzewamy cały czas mieszając aż sos będzie gładki, następnie ściągamy z ognia. Doprawiamy wedle uznania.
Gotujemy wodę. Kiedy woda będzie wrzeć dodajemy ocet jabłkowy. Jajko wbijamy do małej miseczki. Za pomocą łyżki robimy wir i wbijamy jajko. Przestajemy mieszać i gotujemy 3 minut. Wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i osuszamy za pomocą ręczników papierowych.
Placuszki podajemy polane sosem serowym z jajkiem w koszulce i szynką parmeńską. Posypujemy świeżym szczypiorkiem.
- #Średnie
- #Śniadanie
- #Danie mięsno warzywne
Kontakt
Pytania? Sugestie?
Chcesz się podzielić z nami swoją opinią lub zadać pytanie? Skorzystaj z formularza kontaktowego, a my odpowiemy na Twoją wiadomość. W przypadku zgłaszania reklamacji prosimy o podanie numeru partii reklamowanego produktu, informacja ta ułatwi i w znaczący sposób przyspieszy udzielenie odpowiedzi.