PIZZA HAWAJSKA
SKŁADNIKI:
- 2 i ½ szklanki mąki pszennej
- 1 szklanki mleka
- 1 szklanki wody
- 50 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- 6 plastrów sera kremowego Hochland w plastrach Tost
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki ketchupu
- 3 łyżki kukurydzy w puszce
- 10 dag szynki
- 4 pieczarki
- 2 plastry świeżego ananasa pokrojone w kosteczkę
- sól, pieprz
- oregano, bazylia
PRZEPIS:
Ciasto: Drożdże rozrobić z letnim mlekiem, wodą oraz łyżeczką cukru. Odstawić na 10 min. Mąkę przesiać, a następnie dolać rozpuszczone drożdże. Dodać olej oraz łyżeczkę soli. Zagnieść ciasto, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować sos pomidorowy (do małej miseczki przełożyć 4 łyżki ketchupu, dodać 4 łyżki koncentratu pomidorowego, zmieszać do połączenia składników, doprawić ziołami -bazylią i oregano oraz solą i pieprzem).
Przygotować składniki na pizzę: szynkę i pieczarki pokroić na plasterki, ananasa w kosteczkę. Odcedzić kukurydzę.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Wyłożoną papierem do pieczenia blachę posmarować oliwą. Z ciasta uformować cienki placek z zostawiając nieco wyższe boki. Posmarować sosem pomidorowym i ułożyć przygotowane dodatki. Na całość położyć plastry sera. Piec przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika obsypać oregano.
Smacznego!
- #Trudne
- #Danie mięsno warzywne
- #Obiad
- #Kolacja
Kontakt
Pytania? Sugestie?
Chcesz się podzielić z nami swoją opinią lub zadać pytanie? Skorzystaj z formularza kontaktowego, a my odpowiemy na Twoją wiadomość. W przypadku zgłaszania reklamacji prosimy o podanie numeru partii reklamowanego produktu, informacja ta ułatwi i w znaczący sposób przyspieszy udzielenie odpowiedzi.