GRZANKI ZE SZPARAGAMI I SEROWYM SOSEM HOLENDERSKIM
0:30
Średnie
2

GRZANKI ZE SZPARAGAMI I SEROWYM SOSEM HOLENDERSKIM

SKŁADNIKI:

  • 1 bagietka wiejska
  • Pęczek zielonych szparagów
  • Sól
  • Ser kremowy w plastrach Hochland Gouda

SOS:

  • 4 żółtka
  • Łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczka pieprzu
  • 130 g masła
  • 2 trójkąty sera kremowego Hochland Cztery Sery (smaki wedle uznania)
Ser kremowy Gouda
Ser kremowy Cztery Sery
w tym przepisie użyj

PRZEPIS:

Bagietkę pokroić na kromki, ciąć po przekątnej, aby miały większą powierzchnię. Podpiec w piekarniku do zrumienienia. Szparagi oczyścić i wrzucić do osolonego wrzątku, zdjąć od razu z ognia, przykryć i odstawić na ok 5-10 minut (w zależności od grubości szparagów), odcedzić i schłodzić zimną wodą.

Sos: żółtka umieścić w misce nad kąpielą wodną (polega ona na wstawieniu naczynia ze składnikami do większego naczynia ze wrzącą wodą- poziom wrzątku powinien sięgać do ¾ wysokości zanurzonego garnka), dodać sól i pieprz oraz sok z cytryny, mieszać trzepaczką i stopniowo dodawać świeżo roztopione masło. Na koniec w ciepłym sosie rozpuścić pokrojone w kostkę serki. Na grzankach ułożyć połówki plasterków sera, szparagi i polać sosem. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego!

  • #Przekąska
  • #Średnie
  • #Danie warzywne
  • #Kolacja

Kontakt

Pytania? Sugestie?

Chcesz się podzielić z nami swoją opinią lub zadać pytanie? Skorzystaj z formularza kontaktowego, a my odpowiemy na Twoją wiadomość. W przypadku zgłaszania reklamacji prosimy o podanie numeru partii reklamowanego produktu, informacja ta ułatwi i w znaczący sposób przyspieszy udzielenie odpowiedzi.