GRZANKI ZE SZPARAGAMI I SEROWYM SOSEM HOLENDERSKIM
SKŁADNIKI:
- 1 bagietka wiejska
- Pęczek zielonych szparagów
- Sól
- Ser kremowy w plastrach Hochland Gouda
SOS:
- 4 żółtka
- Łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka pieprzu
- 130 g masła
- 2 trójkąty sera kremowego Hochland Cztery Sery (smaki wedle uznania)
PRZEPIS:
Bagietkę pokroić na kromki, ciąć po przekątnej, aby miały większą powierzchnię. Podpiec w piekarniku do zrumienienia. Szparagi oczyścić i wrzucić do osolonego wrzątku, zdjąć od razu z ognia, przykryć i odstawić na ok 5-10 minut (w zależności od grubości szparagów), odcedzić i schłodzić zimną wodą.
Sos: żółtka umieścić w misce nad kąpielą wodną (polega ona na wstawieniu naczynia ze składnikami do większego naczynia ze wrzącą wodą- poziom wrzątku powinien sięgać do ¾ wysokości zanurzonego garnka), dodać sól i pieprz oraz sok z cytryny, mieszać trzepaczką i stopniowo dodawać świeżo roztopione masło. Na koniec w ciepłym sosie rozpuścić pokrojone w kostkę serki. Na grzankach ułożyć połówki plasterków sera, szparagi i polać sosem. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego!
- #Przekąska
- #Średnie
- #Danie warzywne
- #Kolacja
Kontakt
Pytania? Sugestie?
Chcesz się podzielić z nami swoją opinią lub zadać pytanie? Skorzystaj z formularza kontaktowego, a my odpowiemy na Twoją wiadomość. W przypadku zgłaszania reklamacji prosimy o podanie numeru partii reklamowanego produktu, informacja ta ułatwi i w znaczący sposób przyspieszy udzielenie odpowiedzi.