Grillowana cykoria z sosem serowo-balsamicznym i prażonym kuminem
Składniki
- 4 cykorie
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- 1 cytryna
- 2 ząbki czosnku
Sos serowo-balsamicznym
- 4 łyżki kremu balsamicznego
- 100 ml bulionu warzywnego
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 6 trójkątów sera kremowego Hochland cztery sery
- biały pieprz
Dodatkowo
- ziarna kuminu
1. Cykorię umyj dokładnie i osusz papierowym ręcznikiem. Przekrój każdą na pół.
2. W misce połącz oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z 1 cytryny oraz sól i pieprz. W tak przygotowanej mieszance zanurz każdy kawałek cykorii.
3. Połóż cykorię na rozgrzanego grilla i grillu przez około 5-7 minut.
4. W tym czasie przygotuj sos: Bulion zagotuj w garnku, następnie dodaj do niego trójkąty sera kremowego Hochland. Gdy te się rozpuszczą dodaj jogurt naturalny, krem balsamiczny oraz biały pieprz, a następnie dokładnie wymieszaj ściągając sos z ognia.
5. Na sam koniec na rozgrzanej, suchej patelni przypraż kumin, aż zacznie intensywnie pachnieć.
6. Cykorię podawaj z sosem serowo- balsamicznym i prażonym kuminem.
- #Łatwe
- #Danie warzywne
- #Grill
Kontakt
Pytania? Sugestie?
Chcesz się podzielić z nami swoją opinią lub zadać pytanie? Skorzystaj z formularza kontaktowego, a my odpowiemy na Twoją wiadomość. W przypadku zgłaszania reklamacji prosimy o podanie numeru partii reklamowanego produktu, informacja ta ułatwi i w znaczący sposób przyspieszy udzielenie odpowiedzi.