CHRUPIĄCE PLACKI ZIEMNIACZANE
1:00
Łatwe
1

CHRUPIĄCE PLACKI ZIEMNIACZANE

SKŁADNIKI:

  • 2 duże ziemniaki
  • 1 opakowanie sera kremowego Hochland w bloczku Emmentaler
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • Szczypta soli, pieprzu
  • olej roślinny do smażenia
  • serek naturalny homogenizowany
  • kiełki do dekoracji
  • pesto z suszonych pomidorów

Składniki na pesto:

  • 1/2 szklanki suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
  • 1/4 szklanki startego parmezanu
  • 1/3 szklanki oleju z suszonych pomidorów lub oliwy extra vergine
  • 1/3 łagodnej papryczki chili
  • 1 ząbek czosnku
Ser kremowy Emmentaler <!-- bloczki -->
w tym przepisie użyj

PRZEPIS:

Pesto: Wszystkie składniki pesto zmiksować w melakserze lub blenderze, doprawić solą i pieprzem.

Ziemniaki zetrzeć na grubych oczkach, odlać sok, który się wydzielił. Następnie dodać jajko, mąkę, rozgnieciony czosnek, sól i pieprz, wszystko dokładnie wymieszać.  Na patelni rozgrzać olej, łyżką wykładać masę ziemniaczaną na kształt cienkiego placka. Smażyć po obu stronach do zbrązowienia. Połowę placków posmarować  serkiem kremowym Hochland, przykryć drugim plackiem. Wierzch udekorować serkiem naturalnym i pomidorowym pesto.

Danie można udekorować świeżymi kiełkami.

Smacznego!

  • #Łatwe
  • #Przekąska
  • #Danie warzywne
  • #Kolacja

Kontakt

Pytania? Sugestie?

Chcesz się podzielić z nami swoją opinią lub zadać pytanie? Skorzystaj z formularza kontaktowego, a my odpowiemy na Twoją wiadomość. W przypadku zgłaszania reklamacji prosimy o podanie numeru partii reklamowanego produktu, informacja ta ułatwi i w znaczący sposób przyspieszy udzielenie odpowiedzi.