Chłodnik ogórkowy z awokado i krewetkami
0:45
Łatwe
6

Chłodnik ogórkowy z awokado i krewetkami

Składniki

  • 3 długie ogórki szklarniowe
  • 2 dojrzałe awokado
  • garść mięty
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1 bloczek serka kremowego Hochland z ziołami
  • sól, pieprz

Na krewetki czosnkowe

  • 15 krewetek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 posiekanej papryczki chili
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz
Ser kremowy z ziołami
w tym przepisie użyj

 

Ogórki obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w kawałki i wrzucamy do miski. Awokado obieramy i kroimy w kawałki, dodajemy do miski. Dodajemy świeżą miętę, sok z cytryny, sól, pieprz i ser kremowy z ziołami. Miksujemy na gładką konsystencję. Przykrywamy, chłodzimy około 30 minut. W tym czasie przygotowujemy krewetki: na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekany czosnek oraz papryczkę chili, dorzucamy krewetki i zalewamy winem. Doprawiamy i gotujemy aż wino odparuje. Chłodnik podajemy z krewetkami, grzanką z bagietki, polewamy oliwą z oliwek, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i listkami świeżej mięty.

  • #Łatwe
  • #Zupa
  • #Danie mięsno warzywne
  • #Obiad

Kontakt

Pytania? Sugestie?

Chcesz się podzielić z nami swoją opinią lub zadać pytanie? Skorzystaj z formularza kontaktowego, a my odpowiemy na Twoją wiadomość. W przypadku zgłaszania reklamacji prosimy o podanie numeru partii reklamowanego produktu, informacja ta ułatwi i w znaczący sposób przyspieszy udzielenie odpowiedzi.