Chłodnik ogórkowy z awokado i krewetkami
Składniki
- 3 długie ogórki szklarniowe
- 2 dojrzałe awokado
- garść mięty
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 1 bloczek serka kremowego Hochland z ziołami
- sól, pieprz
Na krewetki czosnkowe
- 15 krewetek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 posiekanej papryczki chili
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- sól, pieprz
Ogórki obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w kawałki i wrzucamy do miski. Awokado obieramy i kroimy w kawałki, dodajemy do miski. Dodajemy świeżą miętę, sok z cytryny, sól, pieprz i ser kremowy z ziołami. Miksujemy na gładką konsystencję. Przykrywamy, chłodzimy około 30 minut. W tym czasie przygotowujemy krewetki: na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekany czosnek oraz papryczkę chili, dorzucamy krewetki i zalewamy winem. Doprawiamy i gotujemy aż wino odparuje. Chłodnik podajemy z krewetkami, grzanką z bagietki, polewamy oliwą z oliwek, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i listkami świeżej mięty.
- #Łatwe
- #Zupa
- #Danie mięsno warzywne
- #Obiad
Kontakt
Pytania? Sugestie?
Chcesz się podzielić z nami swoją opinią lub zadać pytanie? Skorzystaj z formularza kontaktowego, a my odpowiemy na Twoją wiadomość. W przypadku zgłaszania reklamacji prosimy o podanie numeru partii reklamowanego produktu, informacja ta ułatwi i w znaczący sposób przyspieszy udzielenie odpowiedzi.