1:30
Średnie
6

Buraczkowa tarta z fetą i pomidorami

Składniki:

 Ciasto kruche

  • Mąka 200 g
  • Masło 100 g
  • Sól 1 łyżeczka
  • Jajko 1 sztuka

Nadzienie

  • Starte buraki 2 sztuki
  • Oliwa 1 łyżka
  • Czerwona cebula 1 sztuka
  • Tymianek 1 łyżeczka
  • Oregano 1 łyżeczka
  • Czosnek 1 ząbek
  • Feta 150 g
  • Jajko 2 sztuki
  • Ser kremowy Hochland Emmentaler 1 bloczek
  • Mleko 1 szklanka
  • Świeży pomidor 2 sztuki
  • Świeże zioła na wierzch
Ser kremowy Emmentaler
w tym przepisie użyj

W misce mieszamy mąkę, masło, jajka, wyrabiamy ciasto. Następnie owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 1 godzinę. W międzyczasie buraki zawijamy w sreberko i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 min. W misce mieszamy śmietanę, bloczek sera kremowego Hochland Emmentaler i ugniatamy łyżką. Następnie dodajemy jajka, łyżeczkę pieprzu, łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej i mieszamy wszystkie składniki do uzyskania gładkiej masy. Schłodzone ciasto wyjmujemy z folii i rozwałkowujemy. Następnie wykładamy formę cienkim ciastem i docinamy je do kształtu naczynia. Tak przygotowane ciasto nadziewamy widelcem i pieczemy przez 20 min w 180 stopniach. Na podpieczony spód wykładamy pokrojony pęczek botwinki i plastry upieczonych buraków. Następnie zalewamy wszystko sosem i posypujemy orzechami włoskimi, i ponownie wkładamy do piekarnika na 20 min. Podajemy posypane rukolą. Smacznego!

  • #Przekąska
  • #Średnie
  • #Danie warzywne
  • #Kolacja

Kontakt

Pytania? Sugestie?

Chcesz się podzielić z nami swoją opinią lub zadać pytanie? Skorzystaj z formularza kontaktowego, a my odpowiemy na Twoją wiadomość. W przypadku zgłaszania reklamacji prosimy o podanie numeru partii reklamowanego produktu, informacja ta ułatwi i w znaczący sposób przyspieszy udzielenie odpowiedzi.